Meyvələrdən üç meyvə var

Yayın sonu, payızın əvvəli iki fəslin bir-biri ilə yarışına bənzəyir. Meşələrdə, bağlarda bəzisi yetişmiş, bəzisi hələ yetişməkdə olan rəngbərəng, göz oxşayan meyvələr adama gəl-gəl deyir.

Bu il havalar isti keçdiyi üçün, bəzi meyvələr vaxtından əvvəl yetişmişdi. Böyürtkənin, cır alçanın yığılmaq vaxtı idi.

Böyürtkən mürəbbəsi zoğal mürəbbəsi qədər olmasa da şəfalı sayılır. Soyuqdəyməsi olan adama çaya qatıb verirlər ki, tərləsin.

Cır alça qırmızı, sarı, bənövşəyi olmaqla müxtəlif rənglərdə olur. Bu alçadan həm mürəbbə hazırlmamaq, həm də qurutmaq mümkündür. Alça qurusu qışda müxtəlif yeməklərdə istifadə olunur.

Almanın o qədər növləri var ki bilmirəm hansından danışım. Yayda yetişən alma növləri payız alması kimi uzun müddət qalmır. Ancaq mövsüm vaxtı yeyilir və bitir.

Armudun da yayda yetişən çoxlu növləri var. Şəkildə gördüyünüz duşes armudu adətən payızın əvvəlində yetişir. Bu il havalar çox isti keçdiyindən daha erkən yetişib. Almanı, armudu təndirdə qurudub qax (meyvı qurusu) edirlər.  Qaxın bildiyimiz meyvə qurusundan fərqi odur ki, daha çox qurumuş və daha az şirin olur. Şirniyyat əvəzi çayla içirlər.

Fındığın iki növü var: meşələrdə yetişən yabanı və ya cır fındıq və bildiyimiz normal fındıq. Yabanı fındıq uzunsov formada və bərk qabıqlı olur. Meyvəsi xırda olur. Kənd sakinləri hər il meşələrdən tonlarla fındıq yığır, həm satmaq, həm də qı ehtiyatı üçün istifadə edir.

Bundan başqa meşələrdə yemişan, itburnu və cır əzgil də yetişir ki, bu meyvələr payızda yetişir. Onlar haqqında payızda danışacağıq.

Siz heç bu qədər neməti biz insanlara qarşılıqsız, heç bir təmənnasız verən Allaha təşəkkür etmisinizmi? Təbiətin zənginliyinə, gözəlliyinə, bizə lazımsız görünən amma gizli hikməti olan ən kiçik zərrəsinə belə valeh olmusunuzmu?

Olmamısınızsa başınızı qaldırıb səmaya baxın, ətrafınıza baxın və düşünün.
Əminəm ki, çox şeylər kəşf edəcəksiniz.

 Fruits 

The end of summer and the beginning of autumn are like two seasons competing with each other. Colorful, eye-catching fruits, some of them are ripe and some are still ripening in the forests and gardens.

Due to the hot weather this year, some fruits ripened earlier than usual. It was time to pick blackberries and wild green plums.

Blackberry jam is considered to have healing effects, although not as much as cranberry jam. We  give it to a person who got cold to make him sweat.

Wild green plum is available in different colors such as red, yellow, purple. It is possible to make jam and to dry this fruit. Dried plum is used in various dishes in winter.

There are so many varieties of apples that I don't know which one to talk about. Summer-ripened apples do not last as long as fall apples. They are eaten in the season only.

There are also many types of pears that ripen in the summer. The duchesse pear you see in the photo usually ripens in early autumn. This year it ripened earlier because the weather was very hot.  Apples and pears are dried in the oven (tandir).  It is called gakh (dried fruit in other words)  The difference from the dried fruit we know is that it is more dry and less sweet. In winter we  drink tea with gakh instead of sweets.

There are two types of hazelnuts: wild hazelnuts, which grow in forests, and normal hazelnuts that we know. Wild hazelnuts are longish in shape and hard shelled. The fruit is small. Villagers collect tons of hazelnuts from the forests every year, and use them both for sale and winter stock.

In addition, hawthorn, rosehips and medlar also grow in the forests, and these fruits ripen in autumn. We will talk about them in fall.

Have you ever thanked God, who has given so many blessings to us without reciprocation? Have you been fascinated by the wealth and beauty of nature, even the smallest particle that seems unnecessary to us but has hidden wisdom?

If you haven't been, look up at the sky, look around and think.

I am sure you will discover many things.


Comments