Kənddə yazın gəlişi hiss olunurdu. Uzaqda görünən
dağlardan başqa hər yerdə qar ərimiş, torpaq ayılmışdı. Hava hələ isti olmasa
da, təbiətin canlanması üçün kifayət idi. Otlar yaşıllaşır, ağaclar çiçəkləyirdi.
Bakının səs-küyündən, tıxacından qaçıb həftəsonunu
kənddə keçirməyə gələn qonşumuz balaca qızı ilə həyətdə görünürdü. Hələ 4 yaşı
tamam olmamış Ləman əlində aşsüzənlə göy yığan anasının dalınca gəzir, aşsüzənin
nə vaxt göylə dolacağını görmək üçün səbirsizlənirdi. Gicitkən, cincilim, quşəppəyi,
pəl artıq bir qarış olmuşdu. Kənddə deyirlər ki, ot-ələf çıxdısa ac
qalmayacağıq.
Aprel göy-göyərti, qutab ayıdır. Qışdan çıxan, təzə
göyərtiyə həsrət qalan insanlar bostanlara, bağlara, əkin yerlərinə üz tutur,
göy yığırlar. Göydən həm qutab hazırlamaq, həm də üstünə yumurta vurub dadlı
yemək bişirmək mümkündür. Məsələn, gicitkən. Təzə gicitkənin yarpaqlarını əzib
duzlayıb yeyir, zoğlarını lavaşın arasına qoyub yeyir, eyni zamanda bişirib
yumurta ilə yeyirlər. Görün necə bərəkətli bitkidir.
Aprel- may aylarında ən çox sevilən yemək isə
qutabdır. Çox əziyyətlə başa gəlsə də, əziyyətə dəyir. Əsasən Quba-Şamaxı bölgəsində
meşələrdə yetişən pəl (yabanı soğan) qutabı bir başqa ləzzətdir. Kənd uşaqları
böyük kisələrlə meşəyə pəl yığmağa gedir, növbəti gün ana bir kisə pəldən qutab
hazırlayır. Pəl qutabına əlavə heç bir göyərti vurulmur. Sadəcə pəl və biraz
pendir.
Bundan başqa pəldən zərzər hazırlanır. Pəli
doğrayıb duzlu suda saxlayırlar. Bir müddət sonra pəli duz kəsir. Bu, zərzər
adlanır. Zərzər qatığa qarışdırılaraq yeyilir. Uzun müddət qala bilir.
Cincilim ömrü çox qısa, qutabı çox dadlı bitkidir. Cincilim
qutabına isə pendir yox, süd vururlar.
Quşəppəyi nisbətən uzunömürlüdür. Demək olar ki yaz
və yay boyu bostanlarda tapılır. Quşəppəyi qutabına əzilmiş qoz ləpəsi də
vururlar.
Kəndin təmiz havası Ləmanı elə acdırmışdı ki, göyləri
artıq qutab kimi görür, ağzı sulanırdı. Nəhayət ki, qab göylə doldu. Anası göyləri
iri bir qaba boşaldıb bulaq suyu ilə yudu, qoydu ki, suyu süzülsün. Onlar göy
yığmaqla məşğul ikən nənə artıq xəmiri hazırlamışdı. Göylər hazır olan kimi, nənə
önlüyünü geyinib sacın başına keçdi. Ləman maraqla nənəsini izləyir, arada bir əlində
tutduğu çörəkdən dişləyirdi. İlk qutabın ətri ətrafa yayılanda anası bir top
nehrə yağı gətirib qutabı yağlamağa başladı. Nehrə yağı qaynar qutaba
toxunduqca çıxan cızıltı səsi adamı iştaha gətirirdi. İlk qutab Ləmanın idi. O,
biləyinə süzülən yağa fikir vermədən marçıltı ilə yeyir, anasının yanına
qoyduğu ayrandan içməyi də unutmurdu.
Qutab ona elə ləzzət eləmişdi ki, nə vaxt yeyib-bitirdiyini bilmədi. Yeyib doyandan sonra yağlı əllərini ətəyinə silib bağçaya-təzə yaz güllərinin arasında oynamağa qaçdı.
Gutab
The arrival of spring was
already visible in the village. Except the snow on the top of the mountains far
away, all the snow had already melted, the earth had awakened. Although the
weather wasn’t so warm, it was enough for waking the soil up. The grass was
getting green, the trees were blossoming.
Our neighbor who came to
spend the weekend in the village by running away from Baku’s noise and traffic,
was in the yard with her little daughter.
About 4 years old Leman was following her mother who was collecting
greens for the gutab and was impatient to see the gutab making process. Nettle, chickweeds, capsella bursa-pastoris,
wild onion was already more than 2 inches. Village people say that, if greens
are grown, we won’t be hungry anymore.
Pel |
April is the month of
greens and gutab. People who didn’t have greens in the winter, go to the fields
for collecting them. You can make gutab from the greens, also you can cook it
with eggs. (Called kuku). For example, nettle plant. Village people eat fresh
nettle’s mashed leaves with salt, they eat long nodes with lavash (bread type),
and also, they cook it with adding eggs. See, how plentiful plant it is.
Gutab is favorite dish of
the April and May. However, making gutab is not easy, the taste worthies it.
Pel (wild onion) which mostly grows in Shamkhi and Guba districts is another
taste.
Village children go to
forest with big bags to collect pel. Next day mother makes gutab from that. No
other greens are added to the pel gutab. Only pel and some cheese.
Apart from that, zerzer
is made from pel. Pel is chopped and added to the salty water. After some days
pel becomes like pickle. Zerzer is eaten with yogurt. And it can be kept for
long time.
Chickweeds has short
life, but it is so tasty. Some milk is added to chickweeds gutab.
Capsella bursa-pastoris
has long life. It can be found during spring and summer. Smashed nuts are added
to the capsella bursa-pastoris gutab.
Fresh air of the village
made Leman so hungry that she was seeing the greens as gutab and her mouth was
watering. Finally, greens were ready. Mother washed them with spring water and
put them aside to dry. While they were picking greens, grandmother had already
prepared dough. When greens were ready, she started to cook gutab on saj
(metal-made cooking utensil). Leman was
watching her grandma curiously and sometimes was biting the bread in her hand.
When the nice smell of the gutab spread around, mother started to butter the
gutab. Gutab was sizzling when the butter melted on the gutab and this noise was
enough to make Leman hungry. Without caring the butter which was flowing over
her elbow she was eating with great appetize. She was drinking ayran
(buttermilk) too.
Gutab was so tasty that she didn’t know when she finished eating. After she was full, she wiped her buttered hands to her skirt and went to play among spring flowers.
Comments
Post a Comment