Firni

Bayram axşamı bir kənd evi. Hamı vurnuxur, bayram hazırlıqlarını ertədən bitirmək istəyir. Bayram günü səhər saat 8-dən qonaqlar gəlməyə başlayır. O vaxta kimi həm süfrə, həm də yemək hazır olmalıdır. Səhərin gözü açılmamış qonaq gələr?-deyə soruşa bilərsiniz. Gələr. Çünki bayram bir gün, kənd camaatı isə çoxdu. Hamı bir-birinin evinə gedib, azı 100-cü stəkan çayı içməli, 100-cü “çox sağ ol, qonşu, yeməyə qalmayacam”-ı deməlidir. Ev sahibi 100-cü israrını, qonaq 100-cü andını içib” vallah toxam, yerim yoxdu” deməlidir.

Hər şeyə rəğmən, bayram həyəcanı, bayram yeməkləri, bayram təmizliyi gözəldir. Hər bayramın öz yeməkləri, şirniyyatları olur. Amma firni əksər bayramlarda, xüsusilə Ramazan və Qurban bayramlarında demək olar ki, hər evdə bişir. Az ərzaqla və rahat başa gələn çox dadlı firnini həm şirniyyat, həm də yemək saya bilərik.

Sonuncu dəfə kəndə gedəndə bayram olmasa da, firni bişirmək istədim. Yadımdadır ki, əvvəllər firnini adətən nənəm bişirərdi. O vaxt bizim kənddə mağaza yox idi düyü unu almağa. Nəinki kənddə, heç rayon mərkəzində də tapılmırdı. Ona görə bir gün axşamdan düyünü isladıb qoyurduq ki, un hazırlaya bilək. Nənəm düyünü daşla əzib üyüdür, alınmış unu bir də ələkdən keçirib firni üçün hazır hala gətirirdi.

İllər sonra kənddə mağazalar açılıb, düyü unu satılanda nənəm cəmi bircə dəfə hazır düyü unundan istifadə etdi və bəyənmədi. Niyə özünə əziyyət verirsən, indi hər şeyin hazırı var deyənlərə “nə qədər ki əlim-ayağım tutur, özüm edəcəm” deyirdi.

Firninin üstünü bəzəmək əsl terapiyadır. Ürəyinizdən nə keçirsə firninin üzərinə çəkə bilərsiz. Mən (Oxu: anam) klassik firni bəzəkləri ilə kifayətləndik. Yazını oxuduqdan (və ya videoya baxdıqdan) sonra firni eşqinə düşsəniz, resept aşağıdadır.

Firni resepti

1 litr süd

1 stəkan (200 qr) şəkər tozu

1 armudu stəkan  (100 qr) düyü unu

Üstünü bəzəmək üçün darçın

Əvvəlcə dibi yapışmayan qazana südü əlavə edirik. Üstünə şkər tozunu, daha sonra düyü ununu yavaş-yavaş qarışdıraraq əlavə edirik ki, un süddə həll olsun. Bundan sonra qarışımı ocağa qoyub dayanmadan qarışdıraraq bişiririk. Süd qaynayandan bir neçə dəqiqə sonra qarışdıra-qarışdıra ocaqdan götürüb əvvəlcədən düzdüyümüz boşqablara tökürük. Firni boşqabda bərkiyəcək. Daha sonra üzərini darçınla istədiyimiz kimi bəzəyə bilərik.

Nuş olsun!



                                                                      Firni

An evening in a village house a day before holiday. Everyone is in a hurry; they want to finish preparations.  Guests start to come after eight a.m.  Until that, the table and food must be ready. Can guests come so early? You can ask. Yes, they can. Because the holiday is one day, village people are too many. Everyone should visit each other, they should drink 100th cup of tea, they should say 100th time, “Thank you, I will not stay for lunch”. Owner should insist 100th time, the guest should swear 100th time, “I swear, I am full, can not eat”.

Despite all, holiday excitement, holiday food, holiday cleaning is beautiful. Each holiday has special food. But firni is famous for all holiday, especially Eid. Tasty, easy to make, and with few ingredients.

When I went to the village last time, it wasn’t holiday, but I wanted firni. I remember that my grandmother used to cook it always. At that time there was no market in the village. Not only in the village in the city center too. So, it wasn’t easy to find rice flour for firni. That’s why grandmother always used to soak rice a day ago. Then she used to grind rice. After that as a final stage of making rice flour, she used to sieve the grinded rice. Then it was ready to use.

After years, when there was market in the village, she used rice flour from market for once only and she didn’t like it. Why you torture yourself, everything is in market nowadays, people used to say to her. And she used to reply: As far as I am alive, I will do by myself.

Decorating firni is real therapy. You can draw whatever you like. I (read: my mother) chose classical decoration. After reading this blog ( Or after watching the video) you may think about making firni. Then recipe is here:

Recipe:

Milk -1 l

Sugar- 1 cup of tea (200 gr)

Rice flour- 100 gr

Cinnamon for decoration.

First, put milk to pan. Add sugar, then rice flour slowly and stir it well so that flour and milk are mixed. Then put it on a medium hit and stir until milk is boiling. Then distribute it to plates.

You can decorate it with cinnamon.

Bon appetite!

Comments