Təbiətin Səxavət Kisəsindən

 

İyuldan başlayaraq payızın ortalarına kimi kənddə məhsul yığımı gedir. Yazda əkilən xırdaca toxumları təbiət bizə yetişmiş məhsul olaraq geri verir. Əkdiklərimizdən başqa təbiətin bizə təmənnasız verdiyi o qədər nemət var ki. Ayağımızın altındakı otlardan tutmuş başımızın üstündəki səmaya, buludlara qədər hər şey.

Aşağıdakı video və şəkillərdə gördükləriniz kimi.

Alma, armud, gavalı, qoz.

Alma və armudun müxtəlif növləri var. Hər bir növün yetişmə vaxtı fərqlidir. Şəkildəki yay alması və duşes armududur. Yay alması iyul-avqustda yetişir və digər almalar kimi qışa qədər qalmır. Duşes armud dəriləndə bərk olsa da, bir neçə günə tam yetişir, rəngi saralır.

Qara gavalıdan mürəbbə bişirmək, qışda istifadə üçün qurudulur.

Qoz payızda yetişir və yığılır. Şəkildə gördüyünüz yaşıl, hələ tam yetişməmiş formasıdır.

Böyürtkən, quşümüzü, qırmızı alça, yarpız, itburnu.

Bu meyvə və bitkilər yabanı halda meşədə, çay kənarında yetişir.

Böyürtkəndən həm mürəbbə, həm də kompot hazırlanır.

Quşüzümünün qara və qırmızı növləri var. Qara quşüzümü daha xeyirlidir.

Qırmızı alça da mürəbbə, kompot və qurutmaq üçün istifadə olunur.

İtburnu çox faydalı bitkidir. Həm təzə halda, həm də qurudularaq qışda əsasən çay dəmləmək üçün istifadə edirlər.

Yarpız- çoxları bu bitkini tanımır. Kənddə dovğa yarpızsız bişirilmir. Yarpız çay kənarında, su olan yerlərdə yetişir. Nanə kimi gözəl ətri var. Qurudularaq qışda istifadə edilir.

Təbiətdə faydasız heç nə yoxdur. Gəlin təbiətin bizə verdiklərinin qədrini bilək.

                                                 

The Bounties of Nature

It is harvesting season in the village from July till mid-autumn. The seeds which we sow in spring, the nature return them to us as a ripe product. There are so many blessings from nature apart from the ones which we sow. From everything under our feet till the sky above us.

Like you see in the pictures and videos.

Apple, pear, plum, walnut.

There are many types of apples and pear. Every type has different ripening time. This is summer apple and dushes pear. Summer apple gets ripe in July-august, and it can’t stay until winter like other apples. Dushes pear is solid when it is picked, later it turns yellow and ripe.

Black plum is used for jam and dried plum is saved for winter.

Walnut harvests in autumn. What you see in the picture is green and unripe walnut.

Blackberry, solanum, cherry plum, wild mint, rosehip.

These fruits and plant are wild and grow up in forest and near river.

Blackberry is used for making jam and juice.

Solanum has black and red types. Black one is more beneficial.

Cherry plum is also used for jam, juice and dried cherry plum is saved for winter.

Rosehip is very helpful plant. It can be used in fresh and dried version usually for making tea.

Wild mint- many people don’t know this plant. Village people make dovgha (traditional yogurt soup) with wild mint.  Dried mint is used in winter.

There is nothing useless in nature. Let’s appreciate what nature gives us.


Comments