Araşdırmalar göstərir ki, pis keçən günü mətbəxdə
sonlandırmaq həqiqətən də əhval-ruhiyyənin düzəlməsinə, gərginliyin azalmasına çox
kömək edir. Depressiya və əsəb pozğunluğundan əziyyət çəkən insanlara
psixoloqlar “Bişirmək terapiya vasitəsi kimi” üsulunu məsləhət görürlər.
Mütəxəssislər inanır ki, bişirmək, mətbəxdə vaxt
keçirmək insanda “davranış aktivləşdirilməsinə” səbəb olur. İşin sonunda bizi
gözəl mükafat gözlədiyi üçün bişirən zaman məqsədə fokuslanmış oluruq. Nəticədə
beynimizi yoran fikirlərdən, stressdən müəyyən müddətə uzaq qalırıq.
Mətbəx terapiyasının mental sağlamlığımıza müsbət təsirləri
nələrdir?
1.
Sonda bizi mükafat gözləyir.
Bişirməyin iki tərəfi var: aktivlik və nəticə. Hər
ikisi bizim üçün faydalıdır. Aktivlik bədənimiz, nəticə isə beynimizi
qidalandırır.
2.
Yaradıcılıq özümüzü yaxşı hiss etməyimizə kömək
edir.
Bişirmə prosesi əsəb, gərginlik, stress yaratmır, əksinə
diqqəti, məqsədi artırır. Öz fantaziyamızdan istifadə etmək isə əhvalımıza daha
yaxşı təsir edir.
3.
Bişirmək
həyat keyfiyyətini artırır.
Hər şeydən əvvəl, unutmamalıyıq ki, xoşbəxtliyə gedən
yol mədədən keçir. Bişirmək təkcə əsəblərimizi sakitləşdirməyəcək, eyni zamanda
bizi doyuracaq ki, bu da özünəqayğının bir yoludur.
4.
Bişirmək “axınla üzməyə” kömək edir.
Mətbəxdə olarkən sakitləşdiyinizi hiss edirsinizsə
siz tək deyilsiniz. Bişirmək meditasiyanın bir növüdür. Bu zaman təkcə beynimiz
deyil, bədənimiz də rahatlaşır, gərginlikdən azad olur.
5.
Bişirərkən altruist olmaq bizim üçün faydalıdır.
Bişirməyin daha bir müsbət tərəfi odur ki, sonda nəticə təkcə bizi deyil, ətrafımızdakıları da sevindirir. Axı təkcə özümüz üçün deyil, həm də qayğımızı, sevgimizi göstərmək üçün bişiririk.
Bonus: Şəkildəki xurmalı peçenyenin resepti:
100 qr kərə yağı
1 stəkan şəkər tozu
2 ədəd yumurta
½ stəkan qatıq
½ stəkan duru yağ
Xurma
Qabartma tozu
4 stəkan un
Üzəri üçün şokolad (istəyə görə dəyişə bilər)
Comments
Post a Comment