Qubanın ağ
alması. Amma yalnız ağ deyil, başqa almalar da var Qubada. Düzünü bilmək istəyirsizsə
o ağ almanın məşhurluğu ancaq mahnılarda qalıb. Almanın çox növləri yetişir
Qubada. Məsələn, qızıl Əhməd, sinab, ağ və qırmızı palmet, simirinka, bumajnıy
və s.
Son
zamanlar tələbat artan alma növü qızıl Əhməddir. Yetişdirilməsi və qulluq edilməsi
zəhmətli olsa da, soyuğadavamlı və çox dadlı alma növüdür.
Sinab
almasının iki növü var: qəndi sinab və cır sinab. Qəndi sinab bir üzü qırmızı,
bir üzü yaşıl olan uzunsov və şirin almadır. Bu alma da diqqətin azlığı səbəbindən
çox azalıb. Yeri gəlmişkən ən yaxşı cem də sinabdan olur( tapsaz təbii ki).
Palmet o
biri alma növlərinə nisbətən soyuğa dözümsüzdür. Qışa qədər qalmır. Ona görə də
bağbanlar çalışırlar ki tez “başlarından etsinlər” Palmet də daxil olmaqla Quba
alması əsasən Rusiyaya ixrac olunur.
Simirinka
çox adamın sevmədiyi alma növüdür. Çünki şirin deyil, çox turşdur. Yaşıl rəngdə
olan bu alma həzm üçün çox xeyirlidir. Doğranmış simirinkanın üzərinə duz və nanə
töküb yeməmisizsə “ölməzdən əvvəl edəcəklərim” listinizə daxil edin.
Bumajnıy-yəni ağ alma. Əsasən oktyabrın axırı
yığıma başlanır. Bu alma nə az nə çox düz may ayına qədər heç nə olmadan qalır.
Ən qeyrətli alma hesab edə bilərik.
The white apple of Guba.
But the apple is not only white, other colors are available in Guba. If you
want to know the truth, the fame of white apple is only in the songs. There are
a lot of types of apple in Guba. For example, gold Ahmed, sinab, red and white
palmet, simirinka, bumajniy and so on.
Type of apple which has increasing demand last times
is gold Ahmed. Despite that growing and caring this apple is hard, it is cold
resistant and tasty.
Sinab – has two types: cultivated and wild. Cultivated
sinab is one side red, one side green apple which is longish and sweet. This
apple is decreasing day by day because of shortage of attention. By the way the
best jam is made of this apple. (Of course if you find)
Palmet is intolerant compared to other sorts of apple.
This apple cant wait till winter. That’s why gardeners neglect this apple. By
including palmet Guba apple is exported to Russia.
Simirinka is the type of apple which many people don’t
like. Because it is sour, not sweet. This green apple is very useful for
digestion. If you never ate chopped simirinka with salt and mint, you should
include it to your list ” the things have to do before dying”.
Bumajniy-white apple. Picking this apple is start from
the end of October. This apple stay fresh till the end of May. We can call
it the zealous apple of Guba.
Comments
Post a Comment