Allah
verdi, yığdıq, bişirdik, yedik. Kənddə belə bir məsəl var: işləsən, ac
qalmazsan. Özün əkməsən belə, meşədə, bağlarda olan meyvələrdən, bitkilərdən
istifadə etməklə bir müddət dolanmaq olar. Kənd həyatı bərəkətlidir. Sən hərəkət
etsən, əvəzini mütləq görəcəksən. Əkdiklərin canlıdır, onlar da qayğı, sevgi,
qulluq tələb edir. Versən , o da əvəzini artıqlamasıyla qaytaracaq.
İndi
kənddə gavalı mövsümüdür. Hamı əl ayağa düşüb bu meyvədən yararlanmaq istəyir.
Kimi mürəbbə, kimi kompot , kimi də turşu hazırlayır. Diribaş qadınlar isə hər
üçünü hazırlamaq üçün özünü oda közə vurur. Mürəbbə bişirmək üçün əvvəlcə gavalını doğramaq, sonra bir gün
sodalı suda saxlamaq lazımdır ki, gavalı bişəndə əzilməsin. Gavalını iki cür
doğramaq olar: uzununa və eninə.
Sodada
saxladıqdan sonra bişirirlər. Başbilən qadınlar deyirlər ki, mürəbbənin rəngi çəhrayı
olanda odun üstündən götürmək lazımdır ki, qatı olmasın. Vaxtından əvvəl
götürülmüş mürəbbə tez xarab olur. Necə deyərlər bişirənin üzünü ağ etmir. Əgər
bu yazdıqlarımız sizi gavalı mürəbbəsi bişirməyə ilhamlandırdısa, bişirin)))
Sualınız olarsa mürəbbə üzrə ekspertlərdən soruşub məmnuniyyətlə sizinlə bölüşərik.
Allah
sizi mürəbbənin vaxtını ötürmüş gəlinin qaynanasının dır-dırından saxlasın...
Nuş
olsun!
Comments
Post a Comment