Xeyir və Şəri birləşdirən təam

 Kənddə belə bir adət var: toyda və yasda mütləq halva bişməlidir. Halva bu iki mərasimdə bişən xüsusi şirniyyat növü olmaqla fərqli funksiyalara malikdir. Məsələn, toyda halva bişirilərək qohum evinə göndərilir, həm də  sevinc əlaməti olaraq qonşulara, qonaqlara paylanır. Yasda isə halva ehsan kimi bişirilir. Həm süfrəyə verilir, həm də qəbiristanlığa ziyarətə gedən zaman yolda kimə rast gəlinirsə o adamlara paylanır. Toy halvasının üstü kişmiş, noğul ilə, yas halvasının üstü isə sadəcə darçın ilə bəzədilir.
Halvanın tərkibi ərzaq cəhətdən kasad olsa da, bişirilməsi çox zəhmət tələb  edən prosesdir. Və heç də bütün qadınlar halva bişirə bilmirlər. Un, yağ və şəkər tozundan ərsəyə gələn halvanın bişməsi təxminən  bir saat sürür . Böyük bir qabda əvvəl un və yağ qarışdırılır, ovulur, daha sonra həmin qarışığın üzərinə yağ əlavə edərək dayanmadan qarışdıraraq bişirirlər. Halvanın tam bişdiyi vaxtı anlamaq çox vacib və çətin məsələdir. Çünki vaxtından əvvəl odun üzərindən götürülən halva çox yumşaq, gec götürülən halva isə çox bərk olur. Halvanı oddan götürdükdən  sonra  ona tez  şərbət (Şəkər tozu+ qaynar su qarışığı) qatmaq lazımdır. Şərbətlə yaxşı qarışdırıldıqdan sonra halva sinilərə çəkilir, üstü bəzədilir. Bir şeyi də qeyd etmək lazımdır ki, halvanı isti-isti yeməklə soyuyandan sonra yemək tamamilə başqa dadır. Halva soyuyub bərkidikdən sonra onu doğrayıb süfrəyə vermək olar.
Belə bir inanc var ki, əgər evdə kimsə halva istəyirsə, həmin evdə mütləq yas olacaq. Halva toyların da vazkeçilməz təamı olsa da niyə mənfi tərəfə yozulur bilmirəm. Bəlkə halva istəyəndə həmin evdə toy olur?!
Hər evdə toy halvası bişməsi diləyiylə...

Comments