Uşaqdan
böyüyə hamının
xoşladığı duza qoyulmuş tərəvəzlər və
kompotlar.
Əksər
insanlar bu məhsulları əldə etmək üçün marketlərə üz tutsa da, biz- zəhmətkeş kəndlilər
bu vəzifəni də öz üzərimizə götürürük. Mürəbbələr, kompotlar, turşular adətən
yay fəslində hazırlanır. Çünki meyvə və
tərəvəzlərin çoxu da məhz yayda yetişir.
Kənd
camaatı əsasən öz həyətində əkib becərdiyi məhsullardan həm indi istifadə edir,
həm də qışa tədarük görür. Məsələn, soğan. xiyar, pomidor, kartof, lobya, göyərti,
bibər, badımcan kimi məhsullar üçün bazara müraciət etmək əməlli başlı ayıb
sayılır. Yayın ortasında əlində kartof ya pomidorla rayondan gələn bir kişi və
onun ailəsi kənd camaatı üçün qeybət mərkəzinə çevrilir.
Turşu
hazırlamaq üçün özünü məişət işlərində professional sayan hər qadının xüsusi
resepti var. Onlar öz ənənələrinə sadiq qalaraq
başqa qadından məsləhət almağı bacarıqsızlıq sayaraq özləri bildiyi kimi
turşu hazırlayırlar. Turşu təzə və
sağlam tərəvəzlərdən hazırlanır. Turşuya xüsusi dad verməsi üçün müxtəlif
yarpaqlar, otlar əlavə edirlər. Məsələn, dəfnə yarpağı, şüyüd sapı, gilas
yarpağı, bağayarpağı və s. Təbii ki, turşunun növündən asılı olaraq ona qatılan
ədviyyat və yarpaqlar da dəyişir.
Kompotun
hazırlanacağı meyvələri bazardan almaq qəbahət sayılmır. Çünki kəndimiz iqlim cəhətdən
əksər meyvələrin yetişdirilməsi üçün münasib deyil. Kompot adətən ya qaynadılır
ya da banka ya balonun üstünə sadəcə qaynar su tökməklə bişirilir. Kənd ənənəsinə
çevrilmiş kompot qaynatma mərasimi böyük həvəslə qadınlar tərəfindən yerinə
yetirilir. Gilas, alça , gavalı, böyürtkən, şaftalı və s. meyvələrdən
hazırlanan kompotlar qışda hər qadın üçün qonağın və ya qonşularının qabağında
öyünə biləcəyi qürur mənbəyidir.
Comments
Post a Comment