Kəndi
təsvir edən məfhumlardan biri də “naxır”-dır. Əvvəlcə bu sözə tərif verəkJ Naxır dedikdə toplu olaraq mal qara, əsasən inəklər
nəzərdə tutulur. Kənddə naxır adətən yay aylarında olur. Çünki yayda kənddə ot
mövsümü başlanır və mal qaranın otlaq yerini tapdalamaması, otu yeməməsi üçün
naxır təşkil olunur. Adətən yayda səhərdən axşama qədər çoban və ya naxırçı
vasitəsilə mal qaranın çöldə yəni otlaqlarda otarılması kənd əhalisinə otu
rahat biçməyə və yığmağa imkan verir. Naxır mövsümü əksər hallarda iki- üç ay
davam edir. Ot yığımı başa çatdıqdan sonra naxır dağılır. Camaat hərə öz mal
qarasının qayğısına qalır. Naxırçını isə kənd camaatı məhəllə -məhəllə və növbə
ilə seçir. Məsələn, kəndimizdə “aşağı məhəllə”dən başlayaraq kəndin ən yuxarı və
son hissəsində yerləşən “yuxarı məhəllə”dəki ən son evə qədər naxır estafeti
ötürülür. Beləcə “naxır mədəniyyəti “ sayəsində həm camaat rahat ot mövsümünü
başa vurur, həm də mal qara iki üç aylıq da olsa “inək kimi” yaşayır.
Comments
Post a Comment